Jak pozbyć się pary w kuchni podczas gotowania?

W wielu domach i mieszkaniach kuchnie połączone są z częścią jadalnianą. Jadalnia, będąca de facto jednym pomieszczeniem z kuchnią, jest oczywiście podatna na wszelkie zapachy, jakie wydobywają się w trakcie przygotowywania posiłków.

Podczas gotowania unosi się również para, która też nie najlepiej służy wszystkiemu dookoła. Jest to przecież nic innego jak wilgoć, którą pochłaniają meble i ściany zarówno w kuchni jak i jadalni.

Można temu z łatwością zaradzić i sprawić, żeby jadalnia wolna była od kuchennej wilgoci i zapachów. Wystarczy nad płytą gazową, grzewczą czy indukcyjną zainstalować pochłaniacz pary zwany powszechnie okapem.

Okapy kojarzą się głównie z umieszczaniem ich nad gotującymi się potrawami, ale dzisiaj nowoczesne pochłaniacze umieszczone są od razu w płycie grzewczej. Starsze modele pochłaniaczy, czyli tradycyjne okapy podwieszane, wymagały odprowadzenia na zewnątrz powietrza, czyli wyprowadzenie wentylacji poza kuchenne pomieszczenie.

Nowoczesne pochłaniacze pary działają na zasadzie ogromnej siły ssącej. Umieszczone w płycie grzewczej wciągają od razu całą parę, która wydobywa się z naczyń, w których gotujemy posiłki.

Takie okapy blatowe, bo tak je można nazwać z racji tego, że wmontowane są w kuchenny blat grzewczy, mają w środku odpowiednie filtry czyszczące. Dzięki temu nie muszą one mieć odprowadzenia wentylacji na zewnątrz.

Filtry z okapu zamontowanego w płycie grzewczej można łatwo wyjąć i wyczyścić. Dzięki takiemu urządzeniu nie musimy się obawiać, że nasza jadalnia będzie zanieczyszczona parą oraz wonią płynącą wraz z nią z nad kuchennego blatu.